Apple pie to nic innego jak szarlotka. Dzisiejszy przepis jest z książki kucharskiej Rachel Allen. By upiec to ciasto nie musisz być wprawiona w sztukie kulinarną. Poza tym wiedziałyście ze 28 wrzesień to dzień jabłka ?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 200g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Posiekać masło, dodać mąkie jeszcze raz przesiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść na jednolita masę. Po wyrobieniu, ciasto podzielić na dwie części z tym że jedna porcja musi być większa. Zawijamy w folie i odkładamy do lodówki. Teraz zabieramy sie za nadzienie.
Składniki:
- 8 jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry. Następnie dodać resztę składników,( prócz masła) wmieszać i odstawić. W tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Większym plackiem wyscielamy tortownice aż na ranty. Nastepnie wypełniamy nadzieniem i wykładamy wiorkami masła, przykrywamy drugim plackiem ciasta. Sklejamy po bokach a na srodku robimy 5 nacięć. Tak przygotowane ciasto smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 45 minut. Jak wierzch będzie się przypiekał to można przykryć folia aluminiową.
P.S
Trochę prywaty, bendąc w polskim sklepie skusiłam się na słoiczek kurek. Prawda że śliczny
pozdrawiam Ania
Comments
Post a Comment