Czekoladowe muffiny

Doskonałe na każda okazje maksymalnie czekoladowe muffiny-kruche, chrupiące, efektownie popękane. Z podanej niżej porcji składników wyszło mi 12 muffin. Można tez upiec w tortownicy przełożyć kwaskowatym dżemem i otrzymamy przepyszne ciasto.
Składniki:

  • 4 jaja
  • tabliczka goszkej czekolady
  • większa połowa kostki masła
  • szklanka cukru (ja urzyłam cukru muscovado)
  • cukier waniliowy (w moimi wypadku aromat waniliowy)
  • 200g maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie można dodać groszek czekoladowy
Przy robieniu muffinek jest jedna zasada nie ważne czy robimy na słodko czy na słono, zawsze składniki dzielimy na dwie miski. W jednej mamy składniki suche w drugiej płynne. Czekoladę i masło rozpuszczamy i przestudzone dodajemy do jajek, mieszamy i łączymy ze suchymi składnikami uwczesnie wymieszanymi. Rozlewamy do foremek lub papierowych papilotek (do papilotek przelewamy tuż przed wstawieniem do pieca by nam się nie rozmiękły) tak do 1/3 pojemności. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem przez 20 min przy 175C stopniach. Studzimy na kratce i dekorujemy wedle uznania.







Pozdrawiam Ania

Comments