Dziś mam jakieś zwolnione tępo i ogólnie nic mi się nie chce. W takie dni serwuje coś szybkiego dziś padł wybór na pizze. Gdy robimy te potrawę to wszyscy domownicy się angażują. Ja zrobiłam ciasto na spody, mąż sos a dzieciaczki dodatki pokroiły.
składniki na ciasto:
Rozpuszczam drożdże w kupku wody z cukrem. Resztę składników mieszam z sobą i dodaje rozpuszczone drożdże ponownie mieszam i przekładam na stolnice. Wyrabiam ciasto ko 5 min minimum. Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam w spokojne miejsce do wyrośnięcia.
Teraz zabieramy się za sos jeśli używamy puszki pomidorów to odcedźmy sok, siekamy pomidory. Ze świerzymi pomidorami postępujemy w następujący sposub ściągamy skorke w gorącej kąpieli (robimy nacięcie na Krzyż na wierzchu). Kroimy w ćwiartki pozbywamy się miąższu i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane pomidory przekładamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną oliwą z oliwek. Pod smarzamy dodając po kolei wyrzej wymienione składniki (zioła wedle uznania). Chwile pod smarzamy jeśli sos będzie wymagał podlania to dodajemy albo sos z puszki albo wodę.
Wracamy do ciasta rozwałkowujemy w prostokąt lub w koło jak kto woli. Smarujemy sosem dekorujemy dodatkami jakie lubimy i na koniec ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C stopni przez 10 min z termoobiegiem.
Wydaje się dość praco chłonne ale jak dojdziemy do wprawy to będzie dla nas najszybsze danie świata
składniki na ciasto:
- 400 g maki pszennej chlebowej
- 100g maki zwykłej pszennej
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- o kolo 320 ml wody
- puszka pomidorów lub 1 kilogram świeżych
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki cukru
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1łyżeczka oliwy z oliwek
Rozpuszczam drożdże w kupku wody z cukrem. Resztę składników mieszam z sobą i dodaje rozpuszczone drożdże ponownie mieszam i przekładam na stolnice. Wyrabiam ciasto ko 5 min minimum. Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam w spokojne miejsce do wyrośnięcia.
Teraz zabieramy się za sos jeśli używamy puszki pomidorów to odcedźmy sok, siekamy pomidory. Ze świerzymi pomidorami postępujemy w następujący sposub ściągamy skorke w gorącej kąpieli (robimy nacięcie na Krzyż na wierzchu). Kroimy w ćwiartki pozbywamy się miąższu i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane pomidory przekładamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną oliwą z oliwek. Pod smarzamy dodając po kolei wyrzej wymienione składniki (zioła wedle uznania). Chwile pod smarzamy jeśli sos będzie wymagał podlania to dodajemy albo sos z puszki albo wodę.
Wracamy do ciasta rozwałkowujemy w prostokąt lub w koło jak kto woli. Smarujemy sosem dekorujemy dodatkami jakie lubimy i na koniec ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C stopni przez 10 min z termoobiegiem.
Wydaje się dość praco chłonne ale jak dojdziemy do wprawy to będzie dla nas najszybsze danie świata
Przed upieczeniem
efekt końcowy
smacznego
Comments
Post a Comment