Ciasto bardzo lekkie, o smaku delikatnie korzennym. Choć obawiałam się tego przepisu ( w głowie zrodził mi się całkiem niedawno) i reakcji domowników bo oni są krytykami bez kompromisowymi. To muszę przyznać, że udało się i wszyscy byli zadowoleni. Ten przepis bierze udział w akcji Festiwal Dyni.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka musu dyniowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka extraktu z vanili
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- 1 owoc granatu (do dekoracji)
Ucieramy cukier z masłem na puszysta masę. Następnie dodajemy całe jajka i mus z dyni ponownie ucieramy. Teraz dodajemy mąkę i szklankę mleka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i opruszonej cukrem. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180c. Po całkowitym wystygnięciu ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem, na wierzchu dekorujemy granatem.
smacznego
Wygląda bardzo smacznie! Udanej zabawy dyniowej! Jeśli dasz radę to napisz mi jaki krem dałaś. Bardzo dziękuję.
ReplyDeleteKrem kupiłam w saszetce bo mi robot padł a ten z torebki da się ubić trzepaczka.Krem ajerkoniakowy
ReplyDelete