Kopytka



Trzecie danie bez mięsne z cyklu siedem dań głównych. Znane wszem i wobec kopytka ja je zaserwowałam podpieczone na masełku bo ja jestem wielbicielka kuchni francuskiej, która bez masła nie istnieje. Do tego warzywa ugotowane na parze. W dzisiejszym wariancie jest to zielona fasolka szparagowa. Dla przypomnienia przepis na kopytka.
Składniki:

  • 1kilogram ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 250 ml maki pszennej
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
Z ostudzonych ziemniaków (ziemniaki przepuszczone przez praskie) i reszty składników wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnice podsypujemy maką i z ciasta robimy wałeczki grubości dwóch palców i kroimy skośnie.
Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy po wypłynięciu przez 2 min. Następnie podsmażamy na patelni (z masełkiem) i podajemy z dodatkami wedle uznania.

Pozdrawiam Ania



Comments