Kolejne danie z cyklu dania wegetariańskie. Pyszne ,delikatne i aromatyczne pierożki smakują zarówna na zimno jak i na ciepło. Ja podaje z barszczem czerwonym, ale można też zrobić z grzybami i podać z zupa grzybowa, świetny wariant na boże narodzenie. Pierożki po upieczeniu można zamrozić (wtedy przed podaniem wkładamy na kilka minut do piekarnika.).
Składniki:
ciasto
- 200g maki pszennej
- 120g masła
- 1łyżka śmietany
- szczypta soli
- 2 żółtka
nadzienie
- 1 cukinia
- 1/2 kostki sera feta
- 1 gałązka tymianku lub bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Cukinie pokroić w 0,5 cm krążki wymieszać z ziołami i oliwa. Podsmażyć na patelni o grubym spodzie lub na patelni grillowej. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, wykrajać krążki, można do tego użyć foremki do ciastek lub szklankę. Po czym układamy pół plastra cukinii i trochę sera feta. Zlepiamy palcami dla pewności można tez jeszcze ranty przygnieść delikatnie widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut bez termo obiegu.
Comments
Post a Comment