Bułka z masłem






Kto z nas nie pamięta smaku tej bułki ? Bułka z przedziałkiem jaką się brało do szkoły, nie ma sobie równych. Metodą prób i błędów doszłam do idealnego przepisu na te genialne bułeczki. A dziś po raz pierwszy użyłam do wyrobienia ciasta robota kuchennego. Muszę przyznać , że raczej tak już zostanie. Przepis banalnie prosty rzeczywistej pracy z 10 minut.
Składniki na 12 bułek:

  • 15 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/2 kg mąki
  • 20g masła
Drożdże i cukier zalać połowa wody, wymieszać i odstawić. Następnie do miski wkładamy przesianą maka, jajko, sól i miękkie masło. Lekko mieszamy, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto dodając po trochu pozostałą wodę. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie wyrastania ciasto dzielimy na 12 kulek i formujemy bułki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószamy maka i robimy przedziałek druga stroną noża. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut do zrumienienia.

Comments

Post a Comment