Skip to main content
Ciasto z jabłkami, żurawina i daktylami
Szybkie ucierane ciasto z suszonymi owocami, właściwie to można by te ciasto nazwać - co wpadnie mi w ręce. Ciasto jest dość wysokie i mokre.Podaje ilość składników na tortownice.
Składniki:
- 200g masła
- 2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 200g śmietany 18% ( ja zastąpiłam mlekiem migdałowym)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jabłka
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki orzechów
- 2 łyżki cukru brązowego
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy miękkie masło. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko bądź śmietanę,ekstrakt z wanilii. Na koniec dodajemy piane z ubitych białek, daktyle , żurawinę i połowę orzechów, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównujemy i układamy na wierzchy obrane i pokrojone cienkie półksiężyce jabłka, posypujemy brązowym cukrem i reszta orzechów. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Lubię mokre ciasta, wygląda przepysznie. Aniu czy żurawina powinna być świeża?
ReplyDeleteMoze byc świeża ale tez suszona. Ja użyłam suszonej bo świeżej to już z 9 lat nie widziałam.:D
ReplyDeleteZrobię na świeżej bo wszędzie się na nią natykam :)
ReplyDelete