Pączki hiszpańskie


Dość szybkę w wykonaniu pączki z ciasta ptysiowego, jedyna wada ich to znikają w mgnieniu oka.

Składniki na 25 sztuk:
  • szklanka maki
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
Składniki na lukier:
  • 200 g  cukru pudru
  • 3 łyżki gorejącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie szybkim ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami. Tak powstałą masę przełożyć do szprycy. 
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty 8 cm na 8 cm, smarujemy tłuszczem i wyciskamy koła. Jeśli mamy dość małą końcówkę to nakładamy podwójną porcje (czyt. koło na koło)

.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Pączki kładziemy na olej do góry papierkiem, który  sam chodzi po chwili.  Pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Wystudzone pączki lukrujemy (przy tych bardzo ważne jest by lukrować na zimno).
Smacznego  

Comments

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Zachęcam do dodania przepisu do akcji "Ptysiowo" na durszlaku. Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. ...ale pysznie wyglądają ;D

    ReplyDelete

Post a Comment