Bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki

  

Fasolkę azuki możemy podawać do dań głównych ale bardziej sprawdzi się jako dodatek do deserów. Dziś zrobimy bułeczki drożdżowe z pasta z owej fasolki. Przepis na pastę podam jutro. W mojej wersji będą to bułeczki wegańskie. 

Składniki na 8 bułeczek:
  • 250 g mąki
  • 25 g tłuszcze roślinnego (około jednej łyżki)
  • 25 g cukru (około dwóch łyżek)
  • szczypta soli
  • 90 ml mleka roślinnego
  • 90 ml wody
  • 4 g drożdży instant
  • 150 g pasty z fasolki przepis
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź maszynki do pieczenia chleba ( wybieramy program wyrabianie ciasta), ale możemy tez ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia ( podwoi swoją objętość). Następnie dzielimy na osiem porcji, każdą rozwałkowujemy na prostokąt.


Kolejno nakładamy pastę z fasolki

Następnie składamy na trzy i delikatnie rozpłaszczymy walkiem.


Nacinamy w wzdłuż dwie ,trzy linie

Następnie twistujemy i zwijamy w ślimaka.


Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia, nagrzewamy piec do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Przed włożeniem do pieca możemy spryskać wodą.
Smacznego !




.

Comments