Pita

Domowy chlebek pita świetny na kolacje czy obiad wystarczy zmieniać farsz i za każdym razem mamy pyszne danie, świetnie tez sprawdzi się do humusu. Wykonaniu banalnie proste.
Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej ( może być tez mieszanka mak)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy, możemy użyć w tym celu miksera czy maszyny do pieczenia chleba(wybieramy program wyrabianie ciasta). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy pod przykryciem (lniana ściereczka) na 40 do 60 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 10 kawałków. Rozwałkowujemy na placki o grubości 5 mm ( w tym czasie nagrzewamy piec do 180 stopni). Gotowe placki pieczemy przez 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku.
smacznego



Comments

Post a Comment