Jaglane Rafaello


Pyszne na śniadanie lub jako przekąska w pracy lub szkole.

Składniki na ok. 20 sztuk:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka Kokosowego
- 2,5 łyżki miodu
- 120 g wiórek kokosowych
- łyżka oleju kokosowego
- aromat migdałowy
- opcjonalnie migdały łuskane 20 sztuk.

Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
2. Do kaszy dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się. Kasza musi być ugotowana jak na jagielnik.
3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy jeszcze nie nabiorą pomarańczowego koloru.
4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.
5. Następnie dodajemy łyżkę oleju kokosowego oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy. Dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
6. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki do których w środek można włożyć migdały, następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
7. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.



Comments